Plast framtidens material!

Jul 4, 2022

Debatter och åsikter är bra. Åsikter och behov leder till krav på nya lösningar, och hos Chalmers och deras samarbetspartners finns det ingen brist på kreativitet och uppfinnaranda.

I filmen kan du se hur man återanvänder plast för att göra ny plast, och då framförallt plast som kan gå in i en ny cykel för livsmedelsindustrin. Många känner till R-PET-materialet som är återvunnet från i huvudsak PET-flaskor (livsmedel) och som kommit tillbaka in i kretsloppet för livsmedel. Det är i nuläget det enda materialet som går att återanvända för livsmedel. Den största volymen av material inom livsmedelssektorn är polypropen. Dessvärre finns det ingen möjlighet att använda polypropen inom livsmedelsindustrin igen (i alla fall idag), utan det går in i något som kallas för spiralekonomi och blir till andra delar inom till exempel bilindustrin.

Processen som Chalmers med sina samarbetspartners arbetar med är banbrytande då man i princip förintar det fasta materialet till gas, renar det och gör det till ett nytt plastmaterial. Detta är fantastiskt för miljön, spiralekonomin och oljereserven MEN framförallt för att det kan bli nya livsmedelsförpackningar igen.

Vi fortsätter att se ljust på framtiden.

Vill du veta mer om spiralekonomi och plast? Kontakta oss gärna!