Aktuellt i februari: Ny arbetsledare på plats och vikten av att spara plast

Feb 20, 2024

7 frågor till Michael Hall, ny arbetsledare i produktionen

Du är en tekniker som nyss blivit arbetsledare i produktionen, hur hamnade du första gången på Treform?

När jag flyttade till Sverige för ungefär fyra år sedan började jag jobba på Polykemi Group i Ystad, som Treform har samarbeten med. Och det var något år senare som jag fick frågan om jag ville börja på Treform.

Hur längesedan är det?

Jag skrev på i oktober 2020.

 Du har en bakgrund i Australien, var arbetade du där?

Jag var account manager på Pickles Auctions i Sydney, som enklast beskrivet säljer många sorters fordon och maskiner och har en stor mängd försäljningsställen över hela Australien. Och det är framför allt härifrån jag har fått erfarenhet från ledning och personalansvar.

 Hur kommer det sig att du slog dig ner i Sverige?

Jag träffade en tjej, som jag nu är gift med och har två barn tillsammans med. Jag hittade helt enkelt ett underbart liv på andra sidan av jorden.

Vad tycker du bäst om med Treform?

Att det är personligt. Här är alla sina egna individer och alla hälsar på varandra. Och jag gillar känslan av att man vill framåt, att så många visar framfötterna.

Vad tycker du att kunder ska känna till om Treform?

Att vi alltid ser till kundens bästa när vi jobbar. Kundansvaret sitter i vårt DNA.

I din nya roll, kommer du införa några förändringar som du kan avslöja redan nu?

I första hand står en del nya rutiner för ännu bättre kvalitet och säkerhet på agendan. Och med det arbetet kommer också ökad effektivitet.

 

Konsten att spara plast motsvarande vikten av en halv elefant.
Eller en hel personbil.

 Det stora finns ofta att hitta i det lilla. Som när vi i konkurrens med en annan tillverkare tog vi fram en optimerad livsmedelsförpackning i plast åt en kund. Den skulle naturligtvis vara livsmedelssäker och rymma produkten, men också vara anpassad efter den.

Genom att kapa 1 cm på bredden och 0,5 cm på höjden reducerade vi vikten på förpackningen med 3 gram. Det låter inte mycket. Men när det handlar om 500 000 förpackningar per år så tickar det på snabbt.

Med en tajtare och bättre produktanpassad förpackning sparar vi 1500 kg plast på ett år. I vikt motsvarar det ett par hundra kilo mer än en Fiat Tipo (1260 kg).  Eller hälften av en asiatisk elefanthona (ca 2700–3000 kg). I volym motsvarar det ett berg, till exempel av över en halv miljon 2-liters fryspåsar. Kort sagt: Det är mycket plast.

Att arbeta med förpackningsoptimering på det här sättet, att hitta magin i marginalerna, är en del av den viktiga hållbarhetsstrategi vi har arbetat fram. Och som vi kommer att implementera fullt ut under våren. Då kommer vi också att berätta mer om vilka värdefulla betydelser detta kan få för våra kunder.